© Eventyrklubben

11. tur - 5. Oktober 2007
Hemmelig planlægger: Sune Lohse
Gættet på: 1 forsøg
Deltagere: Anders, Finn, Henrik, Karsten, Jesper, Martin, Sune & Thomas



Da jeg havde trukket krydset i foråret 2007 fik jeg en sjov idé (synes jeg jo selv). Jeg sendte personlige mails til hver enkelt eventyrer og spurgte om de ville hjælpe mig i planlægningen af næste tur, og lod på den måde deres forskellige ideer indgå i turen. Min idé var at se, om det kunne lykkes at tage af sted på en eventyrtur, hvor alle troede at de var den "eneste medplanlægger" og derfor vidste alt hvad der skulle ske. Men hvor alle samtidigt opførte sig som om de ikke vidste noget. Det ville have været sjovt.

Men et par uger inden arrangementet fandt jeg ud af, at Jesper og Henrik havde fået røbet det for hinanden og så stoppede jeg med dette koncept. Uanset hvad, vidste de fleste hvad der skulle foregå i weekenden i store træk.

Et par uger forud for arrangementet modtog eventyrerne denne besked på mail:

Nu skal vi snart på tur igen.

Vi skal arbejde i to grupper i weekenden ligesom vi plejer. Grupperne er inddelt efter alle Astologiens foreskrifter.

Gruppe 1 er
Januar 12th. 1967, Brandstrup, Thomas
Marts 8th. 1973, Nielsen, Martin Trolle
Marts 31th. 1970, Nielsen, Jesper
Maj 5th. 1972, Hansen, Anders Klostermann


Gruppe 2 er
Maj 16th. 1970, Olesen, Finn Bjerg
Maj 24th. 1972, Jørgensen, Henrik Kronborg
September 17th. 1971, Lohse, Sune
November 2th. 1976, Kejlhof, Karsten



En stor del af turen skal vi arbejde i frisk træ. Så I skal skaffe så meget grej som muligt af motorsave, skærebukser, høreværn, sikkerhedsbriller, og lignende til jeres gruppe. Eventuelt også sådan en plankeskærer til at save lige med, hvis i har sådan en derhjemme. Og for jeres egen skyld også stemmejern, en kølle, papir og blok, tømrerblyant, lommeregner, tommestok, måske en smigvinkel, svingbor, mukkert, økse, slibeudstyr og sådan noget. Jo mere værktøj i har i jeres gruppe des nemmere kan i arbejde. Motorsavene skal bruges rigtig meget og det vil være en fordel hvis jeres hold kan skaffe to eller måske endda tre save. Husk masser af benzin og slibeudstyr til savene. Og husk så meget sikkerhedsudstyr, at i mener at det er forsvarligt at arbejde med.

I skal have spisegrej med og sovegrej til at være ude hele weekenden. Og så skal man selvfølgelig have varmt tøj og skiftetøj med. Og gerne noget tøj der kan tåle at blive rigtig beskidt og måske gå i stykker. I skal have en stor tyk presenning med pr. gruppe og et taljetræk ville i nok også blive glade for. Og så er det vigtigt at i har et digitalt kamera med og en computer hvor i kan se de billeder i har taget.

Desuden skal hver gruppe have en bil med og en trailer. Traileren skal kunne laste 250 kg. og helst være 250 cm. lang i indvendigt mål.

Og så skal i have klatregrej med i hver gruppe så i kan lave almindelig træklatring.

Hvis der er udstyr i ikke kan skaffe må i eventuelt leje jer til det. I må gerne bruge så få penge som muligt, og højst 1000 kroner per gruppe.

I vil få oplyst mødested senere.

Der blev senere sendt en mail ud om at vi skulle være på Laurentziuslund der er en kursusgår i Skjoldnæsholm-skovene. Da vi tog af sted fredag aften havde hvert hold masser af skærebukser, motorsave og forskelligt træværktøj med.

Tre af eventyrerne havde fået nogle hint til hvor der skulle ligge en besked når man kom til stedet. Da alle var ankommet og man havde fundet beskeden blev denne åbnet. Der stod.

Opgave for eventyrer

Hej eventyrer

I skal nu i gang med en opgave der må vare 24 timer fra nu af. Til klokken 18.45 i morgen aften.
Målet med opgaven er at i skal tjene så mange stakater som muligt og i skal selvfølge prøve at lave mere overskud end den anden gruppe. Det gør i ved at jeres gruppe laver størst mulig forskel imellem det i debiterer og det i krediterer. I skal derfor først vælge jeres gruppes regnskabsansvarlige. Han skal føre bog med alle jeres økonomiske transaktioner. De to gruppens regnskabsansvarlige må gerne holde lidt øje med hinanden og hjælpe hinanden med at føre bog.
I kan kun debitere ind til klokken 18.45 lørdag aften. Så lukkes der for al bogføring af indtægter. Når i har løst en opgave må den regnskabsansvarlige i har valgt selv sørge for at føre indtægter (debit) og udgifter (kredit) i bogen. Bogen må i selv improvisere af noget papir.
Her kan i se alle de opgaver som i kan tjene stakater på og hvor mange stakater i kan tjene på dem. Læg mærke til at nogen af opgaver er påtvunget og at nogen opgaver kan give negativt dækningsbidrag.
I morgen tidlig når i er på vej til jeres første opgave kan i have taget noget kaffe med på kande hvis i har sådan noget. Derudover vil jeg foreslå jer at køre forbi en bager eller tank i Kirke Hvalsø og købe jer noget morgenmad med. I kan få mulighed for at spise det når i kommer frem.
I vil få den næste opgave klokken 16 i morgen.

Opgave 1
Fæld et træ (påtvunget opgave)
Klokken 07.00 i morgen tidlig skal i være klar ved Krabbesholm skov. Det er imellem Krabbesholm Gods og Holtensminde. En Hr. Erik venter jer et sted ved vejen igennem skoven. Han har telefonnummer 21220230. Erik vil give jer et kursus i træfældning der tager en times tid. Herefter får i udpeget et bøgetræ der er 50 cm i diameter. Det skal i fælde. Før i fælder det skal i placere en tydelig pløk i jorden 10 meter fra træet dér hvor i vil have træet til at lande og vise pløkken til den anden gruppe og til Erik. Det kan være at i skal placere noget andet end en pløk men det finder i nok ud af. Stakater for opgaven I skal kreditere 500 stakater for at Erik giver jer kursus og lader jer fælde træet. I må debitere 750 stakater hvis det lykkes jer at fælde træet. I skal kreditere 10 stakater for hver 10 centimeter jeres træ falder ved siden af mærket. Målt fra midten af træets stamme. Max dækningsbidrag: 250 stakater.



Opgave 2
Flyt omkring 300 kilo træ (påtvunget).
I skal save bunden af træet der hvor det er pænt rundt og omkring 50 centimeter i diameter. Derefter skal i skære en bid af stammen på 200 centimeter der også er omkring 50 centimeter i toppen. Et gennemsnit. Dernæst kan i vælge at fragte hele stykket tilbage til Laurentziuslund eller save det op i stykker. Men sørg for at i har løst opgave tre inden lørdag morgen tidligt så i ikke kommer til at save i træet på en dum måde. Når i har skåret stykket af skal i beregne rumfanget så præcist som muligt før i eventuelt saver stykket op i mindre dele. Stakater for opgaven I skal kreditere 1 stakat per liter træ i jeres stykke. Få den anden gruppe til at bekræfte jeres måling. I må debitere 750 stakater for at køre jeres træ til Laurentziuslund. I skal kreditere 150 stakater for hvert stykke træ i bringer tilbage. Så hvis i har skåret stykket op i tre dele skal i kreditere 450 stakater. Hvis i flytter det i et stykke skal i kreditere 150 stakater. Max dækningsbidrag: Omkring 200 stakater.

Opgave 3
Planlæg at bygge et bord (påtvunget).
Men det stykke træ i har skaffet ved opgave to skal i bygge et bord. I må bygge ind til klokken 18.45 lørdag. Når bordet er helt færdigt må det KUN bestå af materiale fra det træ i har hentet. Ingen søm og skruer. Hvis i bruger kiler skal de laves af samme træ. I bunden af det her dokument kan i læse hvordan man lavede rundstokke til kiler i gamle dage. Kriterierne for bordet er: Det skal være 200 cm. langt og sidde sammen som et stykke. Ikke noget med løse bænke eller klapbænke. Der skal være en bænk på hver side. Bænkene skal være 40 centimeter over jorden. Bordpladen skal være 72 centimeter over jorden. Konstruktionen skal være så stabil som muligt. Hver bænk skal kunne holde til fire eventyrer samtidigt. Stakater for opgaven I skal kreditere 2 stakater per påbegyndt time per person der arbejder med at planlægge bordet. I må debitere 50 stakater hvis i er klar med et komplet sæt tegninger før i forlader Laurintziuslund lørdag morgen. Max dækningsbidrag: 48 stakater.


Opgave 4
Byg et bord (påtvunget).
Det bord i har planlagt og tegnet skal i bygge kun af det stykke træ i har med hjem fra træfældning. Når bordet er færdig skal i måle følgende mål som den anden gruppe skal kontrollere. Mål højden fra jorden til de fire hjørner af bænkene. Find det højde der afviger mest fra kriteriet på 40 centimeter. Lad værdien af A være forskellen fra denne målte højde og til 40 centimeter angivet i centimeter. Lad værdien af B være den højest målte bænkehøjde minus den lavest målte bænkhøjde angivet i centimeter. Mål tilsvarende højde fra jorden til de fire hjørner af bordet. Find på samme måde værdien for C og D. Lad den anden gruppe få lov til at skubbe til bordet stille og roligt og se hvor meget de kan få det til at skubbe sig imens alle ben står samme sted på jorden. Lad gruppen finde den længste vandring de kan angivet i centimeter og lad dette være værdien for E. Lad alle otte eventyrer sidde ved bordet og se om det kan holde. Stakater for opgaven I må debitere 2500 stakater hvis i har bygget et bord der kan stå selv og det har to bænke og en bordplade. I skal kreditere ((A + B + C + D) * 10) stakater for dårlig præcision. I skal kreditere (E * 20) stakater for dårligt håndværk. I skal kreditere 800 stakater hvis bordet brast da alle eventyrer satte sig ved det. Max dækningsbidrag: 2500 stakater.



Opgave 5
Besøg udvalgte steder (frivilligt). Sammen med opgaverne ligger der en stak billeder. Dem kan i bruge til at få ekstra ind på kontoen og vinde over den anden gruppe. På hvert billede står der hvor mange basisstakater man kan få for at finde stedet og have været der. Altså der omkring hvor billedet er taget. Og der står hvor mange bonusstakater man kan få for at have været ved den røde ring på billedet. I skal altså tage et billede af stedet med mindst én fra gruppen med på billedet. Det får i basisstakater for. Hvis i kan tage et billede hvor mindst én fra gruppen rører præcis der hvor den røde ring er på billedet får i bonusstakaterne oveni. Stakater for opgaven I skal kreditere den tid i bruger på at lede efter tingene. Hver gang nogen fra gruppen er ude for at lede efter stederne og tage billeder, skal i kreditere 2 stakater per person der er af sted per påbegyndt time. Så hvis to fra gruppen bruger 75 minutter hver på at lede skal i kreditere 8 stakater. I må debitere det beløb der står på billederne af basisstakater og bonusstakater. Max dækningsbidrag: Omkring 550 stakater for samtlige billeder.

Opgave 6
Beregn vægten af jeres bord (frivilligt). Når jeres bord er helt færdigt skal i beregne eller gætte vægten af hele bordet. Vægtfylden for bøgetræ er omkring 0,8 gram per kubikcentimeter. I skal have beregnet vægten og fortalt den til den anden gruppe inden 18.45 lørdag. Når begge grupper har beregnet vægten skal i måle vægten med en vægtstang. Mindst en af jer har fået besked på at veje sig hjemmefra så i har en reference i kan bruge. På den måde skal i efterfølgende måle vægten af jeres bord. Altså med en vægt. Det andet hold skal kontrollere jeres målinger samtidig med at i foretager dem. I må ikke sjusse jer frem til målingerne. I skal forklare den anden gruppe hvordan i har tænkt jer at gøre og så gøre det imens de kigger med på målene. I må først veje når i er færdige med at beregne og har fortalt vægten til den anden gruppe. Stakater for opgaven I må debitere 100 stakater hvis det lykkedes jer at beregne vægten og måle vægten. I skal kreditere 1 stakat for hvert kilo jeres måling afviger fra jeres beregning.

Regler for bogføring og handel
I må handle indbyrdes med alt hvad I har lyst til. Man skal bare huske at den der sælger debiteres den samme mængde stakater som den der køber krediteres. De to regnskabsansvarlige skal agere som revisorer og stå til ansvar for de loggede resultater. De regnskabsansvarlige har fuld agtindsigt i den anden gruppes resultater. De regnskabsansvarlige skal have fundet de endelige resultater før i sætter jer til bords og kunne udråbe en vinder på et tidspunkt under middagen.

Praktiske informationer
I kan sove i det rum hvor i har fundet konvolutterne.
I må bruge rummet udenfor soverummet til at opholde jer i.
I må bruge garagen nedenunder til at arbejde i hvis det er dårligt vejr.
I skal lave bordene vest for bygningerne inde imellem de store douglas-gran. Så behøver I heller ikke feje. I må altså kun svine meget i garagen eller i skoven.
I må bruge den store lavuu i gården.
Der er toiletter i hovedbygningen (i syd) i den vestlige ende.


Vedlagt denne opgavebeskrivelse ligger der nogle bor som i må deles om. Og så ligger der en metalklods vi har lånt med tre huller i. I gamle dage når man skulle lave rundstokke til kiler, så huggede eller snittede man træet groft i den færdige form. Så tog man en mukkert og en metalklods som denne og bankede trækilen igennem så den blev skåret pænt til. På den måde kan i laver kiler af jeres bøgestamme.

God weekend

Evnetyr

Og så det jo bare at gå i gang. Der var opgavebeskrivelse til hele weekenden.
Hele fredag aften og nat sad eventyrerne og designede borde. Lørdag morgen mødte vi op som beskrevet og mødte skovridder Erik Gregersen. Han var en helt med en motorsav og lærte os hvordan man fældede træer rigtigt – med forhug, bagtå, tunge, kiler og så videre. Det var aldeles fascinerende at få lov til at fælde et rigtig voksens bøgetræ. Vi var som små børn…

Vi skar en bid træ på to meter og 300 kg. og kørte den tilbage til Laurentziuslund hvor vi brugte hele dagen til at bygge bord. Og det var spas.

Klokken 16:00 kom Jesper Kejlhof med en masse råvarer til mad vi selv skulle lave. Og klokken meget sent sad vi og råhyggede med lækkert hjemmelavet bålmad.

Og som en af de traditioner vi plejer at gentage, så gættede vi mig i første forsøg